Actueel
 
Grubbehoeve wint de Zuidoost architectuurprijs 2009
17-2-2010 IMG_2647_web(1)(1).jpg De gerenoveerde en ge-transformeerde honing-raatflat Grubbehoeve in het Bijlmermuseum heeft de 10-jaarlijkse Zuidoost Architectuurprijs gewonnen.  

Maarten Kloos, de directeur van Arcam en voorzitter van de vakjury: “De twee woonblokken Fénice en Grubbehoeve waren al snel de belangrijkste kandidaten voor de hoofdprijs. Beiden symboliseren ze twee aspecten van de Bijlmermeer: Fénice, de ambitieuze nieuwbouw en Grubbehoeve de renovatie van de bestaande klassieke oudbouw.”

“Dat de keuze uiteindelijk op Grubbehoeve is gevallen is een gevolg van het vakmanschap dat bij de renovatie is toegepast. Op het eerste oog is de flat nauwelijks veranderd. Door investeringen in details, het openbreken van de plint heeft de flat een geheel nieuwe relatie met haar omgeving gekregen. Dat is ook wat voor ons als jury doorslaggevend was.”

“Grubbehoeve is zo kenmerkend omdat door de samenwerking met bewoners en met simpele middelen gestalte is gegeven aan de vernieuwing van de Bijlmermeer. Dat is vakmanschap en daarom is de flat een terechte winnaar van de Zuidoost Architectuurprijs.”

Bij de publieksprijs eindigde Grubbehoeve op de 2e plaats achter het Parktheater.

Bij de informatie over het project op onze site is documentatie over Grubbehoeve te downloaden. Bij de publicaties is een overdruk van een artikel van Arie Lengkeek uit het tijdschrift Stadscahiers opgenomen, waarin naast de architectuur ook de achtergronden van dit deel van het Bijlmermuseum belicht worden.